Vereenvoudiging van de bekostiging in het PO

Vanaf 2023 wordt de bekostiging van het PO aangepast om deze eenvoudiger te maken. Wij beantwoorden alvast vier belangrijke vragen.

 

Wat gaat er precies veranderen aan de bekostiging?

De vereenvoudiging bestaat uit de volgende vijf aanpassingen (1):

1. De gemiddelde gewogen leeftijd (GGL) wordt afgeschaft.

2. Het onderscheid in de bekostiging tussen onderbouw en bovenbouw verdwijnt.

3. De personele en materiële bekostiging worden samengevoegd.

4. De volledige bekostiging wordt op kalenderjaarbasis bepaald en uitbetaald, waarbij ook de teldatum wijzigt van 1 oktober t-1 naar 1 februari t-1.3.

5. Enkele specifieke maatregelen voor het speciale scholen voor basisonderwijs, het (voortgezet) speciaal onderwijs en samenwerkingsverbanden, zoals de afschaffing van de 2%-systematiek voor het sbo en de groeibekostiging voor het sbo en (v)so.

 

Waarom is besloten de bekostiging te veranderen?

De PO-raad heeft met ondersteuning van het ministerie van OCW een voorstel voor de nieuwe bekostiging uitgewerkt. De directe aanleiding hiervoor is het feit dat het huidige systeem wordt gezien als complex, sturend en lastig voorspelbaar. Hierdoor sluit de bekostiging niet goed aan bij de sturingsfilosofie van de lumpsum, namelijk “dat schoolbesturen vrij zijn om binnen de wettelijke kaders de beschikbare middelen naar eigen inzicht te besteden voor de realisatie van hun onderwijskundige doelen”.

 

Wat betekent de vereenvoudiging voor besturen in het primair onderwijs?

De liquiditeit van je organisatie kan veranderen. Besturen gaan per maand hetzelfde bedrag krijgen in plaats van de jaarlijkse vordering in het huidige systeem. De PO-raad waarschuwt dat dit kan leiden tot een negatieve impact op de financiële positie (2). Hierdoor kunnen mogelijk geplande investeringen niet door gaan.

 

Wat is de beste aanpak om deze verandering aan te pakken?

Wij adviseren om te kijken naar je allocatiemodel. Probeer je allocatie te vereenvoudigen en beleidsrijk te maken. Kijk hiervoor meer naar wat een school nodig heeft, in plaats van wat een school krijgt. Dit kan op korte termijn zorgen voor een negatieve begroting maar op de lange termijn leidt vaak tot ruimte voor vernieuwing en uiteindelijk een gezonde school.

Daarnaast zorgt vereenvoudiging van de allocatie ook voor meer transparantie voor de directeuren. Zij kunnen door de afwezigheid van complexe berekeningen beter verantwoorden wat afgedragen moet worden voor de bovenschoolse kosten.

 

Advies nodig hoe je een nieuw allocatiemodel kan maken of hoe je de vereenvoudiging van de bekostiging goed kan aanpakken? We helpen je graag verder. Stuur ons een e-mail of bel ons via 088 - 9900 811.


(1) https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/financiering-onderwijs/documenten/brochures/2021/10/07/brochure-vereenvoudiging-bekostiging-primair-onderwijs-po

(2) https://www.poraad.nl/nieuws-en-achtergronden/wegvallen-vordering-ocw-kan-leiden-tot-bezuinigingen-in-het-onderwijs